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508.2.2.1 Construction. Where Table 508.2 requires a fire-resistance-
rated separation, the incidental use area shall be separated from the 
remainder of the building by a fire barrier constructed in accordance with 
Section 706 or a horizontal assembly constructed in accordance with 
Section 711, or both. Where Table 508.2 permits an automatic fire-
extinguishing system without a fire barrier, the incidental use area shall be 
separated from the remainder of the building by construction capable of 
resisting the passage of smoke. The partitions shall extend from the floor 
to the underside of the fire-resistance-rated floor/ceiling assembly or fire-
resistance-rated roof/ceiling assembly above or to the underside of the 
floor or roof sheathing, or sub deck above. Doors shall be self- or 
automatic closing upon detection of smoke. Doors shall not have air 
transfer openings and shall not be undercut in excess of the clearance 
permitted in accordance with NFPA 80. 
 
Q: In accordance with the provisions of Section 508.2.2.1 of the 
International Building Code, when an incidental use area is permitted by 
Table 508.2 to be protected with an automatic fire-extinguishing system 
fire barriers are not required to separate the incidental use area from the 
remainder of the building. Although fire barriers are not required, Section 
508.2.2.1 contains prescriptive and performance requirements for the 
construction of the walls that separate the incidental use area from the 
remainder of the building. 
 
Are smoke dampers “required” in construction that is capable of resisting 
the passage of smoke? 
 
A: No. Smoke dampers are not “required” when the construction that 
separates an incidental use area from the remainder of the building 
complies with the prescriptive requirements as well as the performance 
requirements to resist the passage of smoke. The only openings 
addressed are those located in doors. There are no provisions to address 



openings located in the walls. Should openings be located in a wall, the 
performance requirements would require whatever construction methods 
are necessary to “prevent the passage of smoke” through the wall. 
 
Where Table 508.2 permits protection by an automatic fire-extinguishing 
system without fire barriers, the partitions enclosing the incidental use 
area must simply be capable of resisting the passage of smoke. All of the 
detail requirements for the partitions to resist the passage of smoke are 
provided in Section 508.2.2.1. The wall construction described is not 
required to be either a smoke barrier conforming to the requirements of 
Section 709 or a smoke partition conforming to the requirements of 
Section 710.


